Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Kesteren (Gelderland)
349 ervaringen
Poortvliet (Zeeland)
154 ervaringen
Volendam (Noord-Holland)
57 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
354 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
337 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
575 ervaringen
6 vestigingen
2168 ervaringen
Middelharnis (Zuid-Holland)
192 ervaringen

Glazen aanrechtblad

Een glazen aanrechtblad is een vrij nieuwe mogelijkheid in de keukenwereld, waardoor het nog niet in veel keukens voorkomt. In dit artikel zal er verder worden ingegaan op dit type keukenblad.

Materiaal
Een glazen aanrechtblad wordt gemaakt van thermisch gehard glas. Dit glas wordt verhit tot ca. 650°C, waarna het wordt afgekoeld door gestuwde koude lucht. Thermisch gehard glas is vele malen sterker dan normaal glas en kan moeilijk breken. Glazen aanrechtbladen zijn meestal ca. 10 mm dik.

Levensduur
Glazen aanrechtbladen kunnen vele jaren mee, waarbij 20 jaar geen uitzondering is. Echter kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan door UV-straling van de zon. Ook zijn de randen van het blad gevoelig voor stoten.

Vochtbestendigheid
Een glazen aanrechtblad is waterdicht. Hierdoor is het geen probleem als er water blijft liggen op het werkblad.

Hittebestendigheid
Plaats geen hete pannen op het aanrechtblad. Als het glas in contact komt met te veel hitte, dan kan thermoshock optreden en het glas blijvend beschadigd raken.

Vlekgevoeligheid
Vlekken zijn goed zichtbaar op een glazen aanrechtblad. Deze zijn echter wel makkelijk te verwijderen met een spons in combinatie met een sopje.

Krasvorming
Een glazen aanrechtblad is gevoelig voor snijden en krassen. Vermijd om krassen te voorkomen direct contact tussen metaal (zoals bijv. pannen) en het glazen blad. Het gebruik van een snijplank is dan ook aan te raden. Indien er is gekozen voor glas met textuur, dan vallen krassen minder op.

Hygiëne
Een glazen aanrechtblad is erg hygiënisch. Er kan geen vuil in het blad trekken en het vuil dat op het blad ligt kan eenvoudig worden verwijderd.

Uitstraling
Voor de bovenzijde van het aanrechtblad kan gekozen worden voor glanzend of mat geëtst glas. De onderkant kan in vrijwel elke gewenste kleur worden gespoten. Een glazen aanrechtblad past goed in een design keuken.

Schoonmaken en onderhoud
Niet hardnekkig vuil kunt u verwijderen met een natte doek, eventueel in combinatie met een allesreiniger. Kalkplekken kunnen behandeld worden met natuurazijn. Gebruik echter nooit een schuurspons of een schuurmiddel. Een glazen aanrechtblad behoeft geen periodiek onderhoud. Het dagelijks afnemen met een vochtige doek is voldoende om het blad te onderhouden.

Montage
De montage van een glazen blad is lastig en gevoelig voor fouten. Op het moment van plaatsing moet het blad niet meer verschoven worden vanwege krassen die aan de onderzijde kunnen optreden. Deze krassen zijn zichtbaar door het glas. Ook is het blad zwaar, waardoor het lastig is om het blad in een keer precies goed te plaatsen. Het is dan ook verstandig om de montage over te laten aan een specialist.

Kosten
Een keukenblad van glas is prijzig. Een prijsindicatie voor het basisblad per strekkende meter is vanaf ca. 300 euro. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat. De uiteindelijke prijs kan hierdoor gemakkelijk oplopen tot boven de 600 euro per strekkende meter.

Conclusie
Aan een glazen aanrechtblad kleven nogal wat nadelen. Echter het eenvoudige onderhoud en de ruime keuze in kleuren zijn grote plus punten. Tevens is een glazen aanrechtblad vrij exclusief: de kans dat uw buren, vrienden of collega’s ook een glazen aanrechtblad hebben is klein.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Houten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- Marmeren aanrechtblad
- RVS aanrechtblad

De foto's zijn afkomstig van DB Keukens.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er zijn 5 reacties op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Mieke op dinsdag 24 okt 2017 yy
Ik heb een glazen (mat) aanrechtblad, na een jaar vol vlekken die niet meer weg te krijgen zijn. Zo storend, heb geprobeerd met heet water en drupje dreft, groene zeep. Maar geen verschil de vlekken blijven. Hebben jullie misschien een idee wat ik hieraan kan doen? Alvast dank voor de moeite
Door Horbach op donderdag 1 okt 2015 yy
Als je voor een glas werkblad kiest ga dan naar een gespecialiseerd glasbedrijf i.v.m. aanpassing van niet rechte muren.
Door Nick op donderdag 2 jul 2015 yy
Hoe komen jullie aan de prijs van circa 650,- per strekkende meter?
Glas gaat trouwens per vierkante meter. Gehard glas is wel hitte bestendig. En veel minder kras gevoelig dan hout of beton.
Door Qasa.nl op zondag 12 okt 2014 yy
We hebben aan het artikel toegevoegd dat het glazen blad aan de onderkant kan beschadigen bij plaatsing als het nog verschoven moet worden. Deze beschadiging is zichtbaar. Glazen bladen kunnen vrij zwaar zijn en het is dus lastig om het blad in een keer precies goed neer te leggen. Het verdient aanbeveling om een glazen blad te laten plaatsen en om het dus niet zelf te plaatsen.
Door PT op donderdag 9 okt 2014 yy
Nav het artikel 'glazen aanrechtblad' heb ik de volgende vraag: Wat wordt er bedoeld met: 'De montage van het glazen blad is gevoelig voor fouten’.
Meer artikelen