Feedback
Alle Keukenzaken Beoordeeld
Plaats
Aantal ervaringen
Kesteren (Gelderland)
349 ervaringen
Poortvliet (Zeeland)
154 ervaringen
Sint Annaland (Zeeland)
346 ervaringen
Haarlem (Noord-Holland)
336 ervaringen
Nunspeet (Gelderland)
575 ervaringen
6 vestigingen
2155 ervaringen
Volendam (Noord-Holland)
54 ervaringen
Rijssen (Overijssel)
260 ervaringen

RVS aanrechtblad

De afkorting RVS staat voor roestvrij staal. Hoewel dit type keukenblad veelal gebruikt wordt in professionele keukens, kiezen ook steeds meer particulieren voor een RVS aanrechtblad. In dit artikel zullen verschillende eigenschappen van een RVS aanrechtblad worden besproken.

Soorten
Afhankelijk van uw voorkeur kunt u kiezen voor glad RVS, geborsteld/geschuurd RVS, RVS met een fijne ets of RVS met een wafelmotief. Glad RVS wordt het meest toegepast in de keuken, aangezien apparatuur, kranen en grepen van RVS ook vaak in glad RVS worden uitgevoerd. Geborsteld of geschuurd RVS zorgt voor een meer industrieel uiterlijk. RVS met een fijne ets, ook wel leder motief, is de duurste soort. Echter lopen hoekbladen met een fijne ets niet door, wat ten koste gaat van de symmetrie. RVS met een wafelmotief is duurzamer dan de andere soorten, omdat het een kleiner slijtoppervlak heeft.

Materiaal
Roestvrij of ook wel roestvast staal bestaat uit een legering van circa 80% ijzer en ten minste 10.5% chroom. Het chroom zorgt ervoor dat een dunne laag chroomdioxide wordt gevormd op het oppervlak van het staal. Deze laag beschermt het staal tegen corrosie oftewel roesten. Verder worden vaak de elementen nikkel, molybdeen en titanium toegevoegd aan RVS.

Levensduur
RVS aanrechtbladen gaan erg lang mee. Bij goed onderhoud kan een RVS aanrechtblad ca. 30 jaar mee gaan.

Vochtbestendigheid
Een RVS aanrechtblad is naadvrij, waardoor het blad volledig waterdicht is. Hierdoor zijn lekkages vrijwel uitgesloten.

Hittebestendigheid
Het plaatsen van een hete pan is bij een RVS aanrechtblad geen probleem. Het blad kan namelijk hoge temperaturen weerstaan.

Vlekgevoeligheid
RVS aanrechtbladen zijn niet vlekgevoelig. Vlekken kunnen zeer eenvoudig worden verwijderd met behulp van een natte doek en een allesreiniger. Vingerafdrukken zijn wel goed zichtbaar op een RVS aanrechtblad.

Krasvorming
Een RVS aanrechtblad is zeer gevoelig voor krassen. Zeker op geborsteld RVS zijn krassen goed zichtbaar. Gebruik dan ook altijd een snijplank.

Hygiëne
Een RVS aanrechtblad is zeer hygiënisch. Omdat het blad naadloos is, kan er geen vuil tussen het blad komen.

Uitstraling
Een RVS aanrechtblad kan koud, industrieel en wellicht goedkoop overkomen. Tegelijkertijd zijn er veel mensen die een RVS aanrechtblad strak en modern vinden overkomen.

Schoonmaken en onderhoud
Normaal is het voldoende om het blad af te nemen met een natte doek. Voor hardnekkige vlekken zijn er speciale schoonmaakmiddelen zoals Staalfix of 3M RVS cleaner. Controleer wel altijd vooraf of een specifiek schoonmaakmiddel gebruikt mag worden op uw RVS aanrechtblad.

Montage
Aangezien RVS gevoelig is voor krassen, moet u bij het monteren oppassen voor krassen. Krassen die ontstaan tijdens het monteren vallen logischerwijs niet onder de garantie. Tijdens het monteren kunt u het blad beschermen met een kleed.

Kosten
RVS is een universeel en veelgebruikt materiaal en een RVS keukenblad is op vele plekken te kopen. Een prijsindicatie per strekkende meter is vanaf ca. 200 euro, maar prijzen kunnen verschillen. Let op dat de eindprijs van het blad niet alleen bepaald wordt door de basis strekkende meterprijs, maar ook door de vorm van het blad (bijvoorbeeld een rechthoek, L-vormig, U-vormig, aanwezigheid van schuine stukken,etc.), de dikte van het blad, de randafwerking (alleen voorkant zichtbaar of rondom zichtbaar, aanwezigheid waterkering), en eventuele uitsparingen voor spoelbak, kranen en kookplaat.

Conclusie
Een RVS aanrechtblad is een duurzame en hygiënische keuze. Daar komt bij dat het aanrechtblad hittebestendig en waterdicht is. Echter is het blad zeer gevoelig voor krassen en kan de uitstraling niet voor iedereen weggelegd zijn.

Meer aanrechtbladen
- Betonnen aanrechtblad
- Composiet aanrechtblad
- Glazen aanrechtblad
- Granieten aanrechtblad
- Houten aanrechtblad
- Keramisch aanrechtblad
- Kunststof aanrechtblad
- Marmeren aanrechtblad

De foto's zijn afkomstig van Tieleman keukens en DB Keukens.
Bedank voor dit artikel
Reacties
Er is 1 reactie op dit artikel. Alle reacties zijn door Qasa gecontroleerd.
Geef ook uw reactie en help anderen bij dit onderwerp.
Door Luuk op woensdag 4 sep 2013 yy
Ik heb gekozen voor een huismerk keuken met apparatuur van Siemens en Atag en een RVS blad.
Meer artikelen