Feedback

Gietvloeren

Gietvloeren zijn al lang bekend in de industriële sector. Echter kiezen steeds meer mensen voor een gietvloer in hun woning. In dit artikel worden de voor- en nadelen van een gietvloer besproken, zodat je een beter beeld krijgt van deze relatief nieuwe vloersoort.

Soorten gietvloeren

Er zijn drie soorten gietvloeren, namelijk: beton gietvloeren, epoxy gietvloeren en polyurethaan gietvloeren. Polyurethaan gietvloeren zijn desalniettemin de enige soort die geschikt zijn voor woningen. De andere twee soorten zijn alleen geschikt als industriële vloeren en worden niet besproken.

Materiaal

Polyurethaan is een kunststof polymeer en is gemaakt van aardolie. Het bestaat uit een hard segment en een zacht segment. Een polyurethaan gietvloer is licht elastisch en, afhankelijk van de ondergrond, opgebouwd uit 2 tot 6 lagen polyurethaan.

Levensduur

Polyurethaan gietvloeren zijn slijtvast en kunnen gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Daar komt bij dat de vloeren niet kunnen scheuren en naadloos zijn.

Geluidsoverlast

Polyurethaan gietvloeren zijn geluidsisolerend. Een standaard polyurethaan gietvloer vermindert contactgeluid met ca. 4 tot 7 dB. Daarnaast kan er een extra geluidsdempende laag worden aangebracht.

Vochtbestendigheid

Polyurethaan gietvloeren zijn vochtbestendig en door de afwezigheid van naden zijn de vloeren uitermate geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Vlekgevoeligheid

De meeste vlekken zoals schoenstrepen zijn makkelijk te verwijderen met een natte doek. Echter zijn gietvloeren niet bestand tegen inkt en roest.

Krasvorming

Een gietvloer van polyurethaan is de meest krasbestendige gietvloer, maar is nog wel gevoelig voor scherpe objecten. Het verslepen van objecten over de vloer is dan ook af te raden. Krassen zijn minder zichtbaar op een vloer met een matte afwerking dan op een vloer met een hoogglans afwerking. Je kunt de kans op krassen verminderen door viltjes op de poten van je meubilair te plaatsen.

Vloerverwarming

Gietvloeren nemen de warmte van de omgeving over. Polyurethaan gietvloeren zijn daarnaast geschikt voor vloerverwarming. Doordat de polyurethaan gietvloer warmtegeleidend is, zal de vloer snel op temperatuur komen.

Uitstraling

Een polyurethaan vloer kan in bijna elke NCS of RAL kleur geleverd worden. Er kan worden gekozen voor een hoogglans afwerking of een matte afwerking. Tevens is een zogenaamde ‘betonlook’ mogelijk, waarbij twee kleuren worden gebruikt die in elkaar overvloeien. Doordat gietvloeren naadloos zijn, zal het de ruimtelijkheid van de kamer vergroten. Een voordeel van een polyurethaan vloer is dat deze zacht en warm aanvoelt.

Schoonmaken en onderhoud

Doordat een gietvloer naadloos is, trekt er geen vuil in. Hierdoor is een gietvloer hygiënisch en makkelijk schoon te maken. Met een stofzuiger wordt al het stof makkelijk verwijderd. Vervolgens kan de vloer worden gereinigd door middel van een dweil in combinatie met koud of lauw water. Je kunt er voor kiezen om na enkele jaren een nieuwe transparante toplaag aan te laten brengen. Bij goed onderhoud van de vloer is dit nodig na ca. 10 jaar. Na het aanbrengen van de nieuwe toplaag zullen de meeste krassen en beschadigingen verdwijnen en zal de vloer er weer bijna als nieuw uitzien.

Montage

Het aanbrengen van een gietvloer is een specialistisch proces. Het is mogelijk om dit zelf te doen, maar door het moeilijke proces wordt het aangeraden om dit over te laten aan een specialist. Ten eerste moet de huidige vloer volledig vlak en stofvrij gemaakt worden. Vervolgens wordt er een primer aangelegd zodat de gietvloer hecht aan de ondervloer. Daarna kunnen de coatinglagen aangebracht worden. Ten slotte wordt de topcoating aangebracht. Het leggen van een gietvloer duurt ca. 4 tot 5 dagen, omdat de afzonderlijke lagen volledig droog moeten zijn voordat er verder op gewerkt kan worden.

Kosten

Een polyurethaan gietvloer kost gemiddeld tussen de €75,- en €100,- per vierkante meter. De prijs per vierkante meter neemt af naarmate de oppervlakte stijgt. Naast het aantal vierkante meters hangt de prijs ook af van het aantal lagen dat wordt aangebracht. Meer lagen betekent namelijk hogere arbeidskosten en materiaalkosten. Eventuele bijkomende kosten kunnen onder andere zijn: het voorbewerken van de ondervloer, het aanbrengen van een antisliplaag en het leggen van een wapeningsnet op de ondervloer.

Conclusie

Hoewel gietvloeren niet goedkoop zijn, geven zij de woning wel een unieke uitstraling. Tevens zijn de vloeren duurzaam, hygiënisch en zeer makkelijk in het onderhoud. De foto is afkomstig van Derkernsting (Senso Resin Floors) via Wikimedia Commons.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.