Feedback

Laminaat vloeren

Laminaat is door de aantrekkelijke prijs een populaire vloersoort. In dit artikel wordt meer verteld over de voor- en nadelen van deze vloersoort.

Soorten

Laminaat is beschikbaar in verschillende sterktes en slijtvastheid. De kwaliteit van laminaat kan worden herkend aan het klasse nummer. Deze varieert van 21 tot en met 34. Hoe hoger het nummer hoe beter de kwaliteit. Gebruik voor de woonkamer en keuken minimaal klasse 23. Laminaat met een lage klasse heeft meer last van slijtage en vocht.

Materiaal

Laminaat bestaat uit een aantal samengeperste lagen waarvan alleen de bovenste laag bedrukt is met een motief. Dit motief is meestal een houtstructuur. De overige lagen bestaan uit kunststof en hdf.

Levensduur

De levensduur van laminaat hangt af van het klasse nummer en de dikte van het laminaat. Laminaat met hogere klasse nummers is beter bestand tegen slijtage. Bij normaal gebruik gaat een laminaat vloer van 6mm dik minimaal 5 jaar mee. Laminaat met een dikte van 9mm gaat bij normaal gebruik minimaal 20 jaar meer.

Geluidsoverlast

Indien de laminaat vloer gelegd wordt zonder goede ondervloer en niet verlijmd is, kan de vloer gehorig zijn. Het contactgeluid kan goed worden verminderd door te kiezen voor een goede ondervloer.

Vochtbestendigheid

Laminaat kan niet goed tegen vocht. Dit kan er voor zorgen dat het laminaat gaat bobbelen. Verwijder water dan ook zo snel mogelijk van de vloer. De vochtbestendigheid kan worden vergroot door een goede ondervloer aan te leggen.

Vlekgevoeligheid

Laminaat is door de kunststof toplaag relatief goed bestand tegen vlekken. De toplaag zorgt er tevens voor dat laminaat een hygiënische vloersoort is. Er kan geen vuil in de vloer trekken.

Krasvorming

Laminaat is krasbestendig, maar niet krasvrij. Zand en ander vuil kunnen ervoor zorgen dat er krassen in de vloer komen. Voor lichte krassen aan het laminaat bestaan er reparatiesetjes.

Vloerverwarming

Bepaalde soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming. Daarbij moet rekening worden gehouden met het isolatiemateriaal. Het isolatiemateriaal kan er voor zorgen dat de vloerverwarming niet optimaal werkt. Het is belangrijk om aan uw leverancier te vragen of uw laminaat geschikt is voor vloerverwarming.

Uitstraling

Laminaat op de vloer heeft de uitstraling van een hoogwaardige vloerbedekking zoals hardhout, maar is wel een stuk goedkoper.

Schoonmaken en onderhoud

Laminaat is gemakkelijk schoon te houden door middel van een stofzuiger en een dweil. Een groot voordeel van laminaat is dat het geen periodiek onderhoud vergt.

Montage

Het is mogelijk laminaat te verlijmen aan de vloer. Echter worden de meeste laminaatvloeren zwevend (niet verlijmd aan de ondergrond) geplaatst. Tussen de kale vloer en het laminaat wordt vaak een geluidsdempende en egaliserende ondervloer gelegd. Het laminaat zelf kan op twee manieren aan elkaar bevestigd worden: lijmen of klikken. Het verlijmen van laminaatdelen is nogal precies werk en er ontstaan vrijwel altijd naden. Vanwege deze nadelen is kliklaminaat veruit het populairst. Vrijwel elk merk heeft zijn eigen kliksysteem, de basis is echter overal hetzelfde. Twee laminaatplaten kunnen in elkaar ’geklikt’ worden zodat deze vast aan elkaar verbonden zijn. In de regel kunt u zelf de laminaat vloer leggen.

Merken en producenten

Er zijn heel veel producenten van laminaat. In Nederland bekendere merken en producten van laminaat zijn: Quick-Step, BerryAlloc, Parador, Meister, Floorline Egger, Pergo, Balterio, Vita, Kronotex, Alsafloor, Tarkett, Krono Original en Saffier.

Kosten

Reken op prijzen vanaf ca. 5 euro tot ca. 45 euro per vierkante meter. In de regel is duurder laminaat van een hogere klasse kwalitatief beter.

Conclusie

Laminaat oogt als een luxe houten vloer tegen veel lagere kosten. Ook als u maar een klein budget heeft zijn er voldoende mogelijkheden om een mooie vloer te leggen. Let bij de aanschaf wel op de klasse specificatie, hierbij geldt: hoe hoger, hoe beter.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.