Feedback

Keuken kopen in Duitsland

Een keuken kopen in Duitsland: een goed idee?

Een paar bekende clichés: keukens in Duitsland zijn veel goedkoper, Duitse keukens zijn van betere kwaliteit, en Duitse verkopers en monteurs zijn beter dan hun Nederlandse collega’s. Daarmee is de keus om bij onze oosterburen te kijken snel gemaakt. Wat zijn verschillen tussen Nederland en Duitsland en enkele tips als je in Duitsland de keuken gaat kopen.

Goedkopere prijzen

Om met de prijs te beginnen: Op Qasa staan veel ervaringen van kopers met offertes uit Duitsland en Nederland, en de ene keer was de keuken in Nederland goedkoper en de andere keer in Duitsland. Het ligt er vooral aan welke keukenzaken in Nederland en Duitsland offerte gevraagd wordt en om wat voor keuken het gaat. Dus JA, keukens zijn in Duitsland regelmatig goedkoper dan in Nederland, maar NEE, lang niet altijd en het kan juist ook in Nederland voordeliger uitvallen.

Het beeld van de goedkopere Duitse keuken ontstaat mede doordat in Duitsland vaak meteen een definitieve prijs wordt gegeven. Prijsonderhandeling is nauwelijks mogelijk en meestal niet nodig. In Nederland moet soms op het scherpst van de snede worden onderhandeld over de prijs, en vaak is prijsonderhandeling nodig. Daarbij krij je eerst een veel te hoge "start" prijs voorgesteld, en in de onderhandelingen gaat de prijs dan stap voor stap naar beneden totdat je bij de echte "eind" prijs komt. Als deze Nederlandse "start" onderhandelingsprijs wordt vergeleken met de Duitse directe eindprijs, dan lijkt het inderdaad alsof Duitsland veel goedkoper is. Een kleiner maar groeiend aantal Nederlandse keukenbedrijven hanteert een Duitse stijl met directe netto eindprijzen met geen of slechts zeer geringe kortingen. Tussen deze Nederlandse netto prijsaanbieders, en de keukenzaken die echt uit Duitsland komen, bestaat nauwelijks nog prijsverschil.

Kwaliteit

Is de Duitse keuken beter dan de Nederlandse keuken? Het (over)grote deel van de keukens in de Nederlandse showrooms komt uit Duitsland. Dit geldt ook voor keukenapparatuur, deze is in de regel van Duitse makelij. Hier ligt dus geen verschil.Verder ligt de kwaliteit van een keuken deels aan de montage. Feit is dat Qasa bijna uitsluitend positieve feedback krijgt over de montage als de keuken in Duitsland is gekocht. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de Duitse 'Gründlichkeit'. Over Nederlandse keukenleveranciers bezit Qasa veel meer ervaringen, en hier zijn heel veel Nederlandse monteurs te vinden die zeker net zo goed zijn als hun Duitse collega's. Feit is wel dat we, vooral bij bepaalde Nederlandse keukenzaken, ook veel klachten over de montage krijgen.

Service

Zijn Duitse keukenverkopers beleefder en prettiger dan hun Nederlandse collega’s? Dat hangt ervan af wat je als beleefd en prettig ervaart. De nettoprijzen methode die de meeste Duitse zaken hanteren wordt in de regel als prettig ervaren. Verder is de ene keukenzaak de andere niet, dat geldt voor zowel Nederland als Duitsland. Nederlandse verkopers zijn over het algemeen wat vlotter en commerciëler dan hun Duitse collega's. De Duitsers zijn wat formeler en preciezer. Maar het ligt er vooral aan welke keukenzaak in Nederland of in Duitsland bezocht wordt, en ook welke verkoper je treft.

Conclusie

Er zijn verschillende goede Duitse keukenleveranciers in het grensgebied met Nederland actief. Deze keukenwinkels in Duitsland zijn de moeite van een bezoek zeker waard. In het algemeen hebben we op Qasa positieve feedback over Duitse keukenleveranciers.Maar let wel dat er ook in Nederland verschillende goede keukenleveranciers zijn die de moeite van een bezoek net zo goed waard zijn en over wie Qasa eenzelfde soort positieve feedback heeft. De Duitse kwaliteit en prijsstelling zijn zeker ook in Nederland te vinden.

Tips voor het kopen van een keuken in Duitsland

Het is verstandig om met de volgende zaken rekening te houden:
• Maak in verband met de reistijd vooraf een afspraak en vraag naar een Nederlands sprekende adviseur.
• Je bent er meestal niet met één bezoek aan Duitsland, vaak zijn meerdere bezoeken nodig.
• Als je de Duitse taal helemaal niet machtig bent, neem dan iemand mee die de taal wel spreekt.
• Let op dat de koopovereenkomst in het Duits is en onder Duits consumentenrecht valt. Vraag daarom naar je rechten en naar welke garanties je krijgt.
• Vraag na welke voorrijkosten worden berekend als er een reparatie moet worden uitgevoerd.
De informatie op deze pagina is met grote zorg samengesteld. Echter het is altijd mogelijk dat iets niet (langer) juist, volledig of up to date is. Als u weet of vermoedt dat iets niet klopt dan stellen we het op prijs dat u dat aan ons doorgeeft. U helpt daarmee zowel Qasa als de gebruiker van onze site. Geef hier uw opmerking door.